Zselicvölgy

Zselicvölgy

Gyógyító élményforrás a csillagfényes zselici ég alatt

2015. november 04. - Zselicvölgy

Bizony szép ország ez, legalább másfél millió lépésre érdemes, de annyira szem előtt van, hogy hajlamosak vagyunk a szépséget a nagyvilágban keresni. Persze szabad és lehet is. A Kilimandzsáró lábánál ébredni, a delphoi olívaligetek felé sétálni, a Nílusról a Királyok völgyét látni semmihez sem fogható. Aztán van az a pillanat, amikor a Kárpát-medence felé vonatozva Arany Toldija kezd motozni az utazóban. Talán mert az otthonlét határtalanul jó érzését csak a határokon belül élhetjük meg.

kardosfa_foto_18.jpg

Magyarország ezernyi varázslatos, épített és természeti értékei közül számosat egy kevésbé nevezetes tájegység, a Zselic lankáin találhatjuk meg. Posztjainkkal igyekszünk betekintést nyújtani a betyáros történelembe Patkó Bandi és Pali betyár anekdotáival, a vadregényes rengetegbe az egyik legerdősültebb magyar tájvédelmi körzet hársas-tölgyes ökoszisztémájának a bemutatásával, és mindemellett megannyi turisztikai attrakciót, gasztronómiai és kulturális ínyencséget is közszemlére teszünk. A célunk: a megosztás. Az élmények megosztása az utazókkal. Hiszen a Zselicben annyi érték van, hogy ha éjt nappallá téve hordoznák el innen éveken keresztül, akkor sem fogyna el. Hogyan lehetséges ez: elmeséljük.

kardosfa_foto_26.jpg

A Zselicvölgy Szabadidőfarmtól, sokat mondunk, ha néhány kőhajításnyira, a kaposgyarmati faluvégen csodatévő forrás található. A népi hiedelem szerint sokan hagyták már ott a mankójukat, no persze nem feledékenységből, hanem praktikus okból: meggyógyultak a forrásvíztől. Mert bizony a Zselicben a 23 nagyobb és a száznál több kisebb patak mellett rengeteg kristálytiszta vizű forrás csordogál. Csoda volna, ha nem volna köztük egy-kettő csodatévő is. Az említett Jó kutat mindenesetre egykori búcsújáróhelyként ismeri a hagyomány. Úgy tartják, egy járni nem tudó asszony álmodta meg a forrás helyét, s a férje által belőle merített víz meggyógyította. Utóbb az önkormányzat rendbe hozatta a kutat, a hideg víz ma is ott csordogál. Érdemes a csodájára járni.

szg_9759.jpg
Ha a víz Magyarország kincse, merthogy az, akkor Somogyország ennek a kincsnek az ékszerdoboza. Északon a Balaton, délen a vadregényes Dráva-folyó között mi más is lehetne. Azt szokták mondani errefelé, hogy akárhol is leböksz egy botot, biztos termálvizet találsz, ezért nem véletlen, hogy számos gyógyvizes fürdő működik megyeszerte. Az 1200 négyzetkilométeres Zselic erdőben rendkívül is gazdag, így a jó levegő, a nyugalom, adottság. Az ipar nem jellemző, környezetszennyezés nincs. Se fényszennyezés: nem véletlenül a Zselicben létesült Európa első csillagos-égbolt parkja, amely a minap nyerte el az előkelő 3. helyet európai, amerikai és kanadai összevetésben. A Zselic az a hely, ahová a már is pihenni jár - kiterjesztve a patcai Katica-tanya szlogenjét a térségre.

szg_8257.jpg

Az említett, nemzetközi szinten is ritkaságszámba menő turisztikai látványosság mellett a szintén unikális kaposdadai Kassai-völgy a lovas íjászattal, a hajmási Zselicvölgy a sokszínű aktív pihenési programkínálatával, a bőszénfai szarvasfarm a mindig szemügyre vehető vadpopulációval, a szennai skanzen a több mint százéves talpasházaival és kazettás mennyezetű református templomával kínál feltöltődést az ideérkezőnek. Hogy a gasztronómiai kihívásokat és a zselici rengetegben tekergő túraútvonalakat ne is említsük.

szg_0447.jpg

No meg a vadonatúj csillagvizsgálót, ahonnan nézve a Zselic dombok lábánál hever a komplett világmindenség, Tejúttal keresztezve. Nem hiszik? Pedig betyárbecsület-szavunkra, járjanak utána...

A bejegyzés trackback címe:

https://zselicvolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr728050622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása