Zselicvölgy

Zselicvölgy

Somogyország az Én Hazám - A Zselicvölgye látnivalói két keréken

2016. április 19. - Zselicvölgy

Szervező: Zsota Kerékpártúra Egyesület

Időpont: 2016 június 10-11-12. (péntek-szombat-vasárnap)

A Zselicbe, a Dél-Dunántúl egyik érintetlen világába hívlak Benneteket. Ezt a kistérséget elkerülték a civilizáció ártalmai, megmaradtak a hatalmas erdők, amelyekben nagy királyaink –Mátyás, Zsigmond – is vadásztak. A szelíd vonalú dombok tiszta vizű patakokat, tavakat ölelnek. Az itt élő emberek szívesen látják a vendégeket. Érdemes gyalog, lóval, kerékpárral, autóval kalandozni mifelénk. Fedezzük fel a százszorszép Somogyország legszebb részeit!

A program:

Péntek:

Délelőtt, vagy ebéd utáni érkezés háromnapos programunk szállására a Zselic dombjai közt megbúvó hajmási Zselicvölgy SzabadidőfarmraSzobáink elfoglalása után felfedezhetjük a térség legfiatalabb, ám egyik legszebb turisztikai paradicsomát. 150 fős exkluzív látványpince, 70 fős vadászterem, hangulatos a’la carte étterem, tájjellegű vendégházak, teniszcsarnok, bowlingpálya, illetve háztáji gazdaság, horgásztól található a 80 hektáros farmon a Zselic Tájvédelmi Körzet határában.

szg_2300.JPG

Délutáni kerékpártúrával folytatjuk a napot. 14 órakor indulunk Hajmásról gyér forgalmú közúton egy kisebb kör megtételére a Zselicbe. Gálosfa után Bőszénfára érünk, ahol a Vadasparkban kb. 1 órás „Túra a farmon” programon vehetünk részt, szelíd szarvasok simogatása, ismerkedés a vaddisznókkal, az őzekkel, muflonokkal, valamint a trófeaterem megtekintése lehetőséggel. (Belépő: 800ft/fő) Bőszénfát elhagyva kapaszkodunk fel mai túránk egyetlen hosszabb emelkedőjére Simonfa felé. A dombtetőre épített kilátónál állunk meg pihenni, ahonnan csodálatos 360* zselici panoráma tárul elénk. Innen hűst adó somogyi erdőség fái közt kanyargó erdészeti úton haladunk tovább lejtmenetben. J A Surján patak menti útra érünk ki 12km-es erdei barangolásunk után. Innen fordítjuk Hajmás felé kormányainkat, 9 km vár még ránk mai túránkon.

Túra táv: 33km

A Zselicvölgy Szabadidőfarmra visszaérve lerakjuk kerékpárjainkat, frissítjük magunkat és a vidéki hangulatot tükröző étteremben találkozunk újra. A kiváló tradicionális magyar konyha ízei mellett, megtalálhatóak a zselici konyha ételei is. Garancia erre még a  minőségi – a farm mintagazdaságában termesztett – alapanyagok is. Vacsoránk (grátisz limonádéval!) elfogyasztása után fakultatív programként kocsikba szállunk, és ellátogatunk az innen alig 20 km-re lévő Zselici Csillagparba.

Éjszakai távcsöves bemutatón veszünk részt, megtekintve a kiállítást és a planetáriumot is. Időtartam: kb. 1,5 óra(a távcsöves programhoz derült égbolt szükséges) Belépő: 1280ft/fő

szg_2355.JPG

Szombat:

Csoportunk az étteremben találkozik újra. Azok a túrázók, akik két napra jönnek a Zselic kerékpártúrára, reggelink elfogyasztása után csatlakoznak hozzánk.

9 óra után indulunk második napi útvonalunkra Kaposvár, és a Kaposvár melletti Deseda víztározó látnivalóinak a felfedezésére. A Zselicvölgy Szabadidőfarmról Cserénfa felé fordítjuk kormányunkat. A Zselic csodálatos, forgalomtól mentes csábítóan hívogató lankái közt halad utunk Sántos érintésével Kaposvárra.

A városba érve annak hangulatos Fő utcája felé vesszük utunkat. A belvároson pihenőnk után tekerünk tovább a Deseda víztárolóirányába a várost elhagyva már épített kerékpárúton.

 

Kaposvárról 4 km kerékpározás után pillantjuk meg a duzzasztó gát felől a tavat. A Deseda körül nemrég átadott kerékpárúton folytatjuk utunkat, újabb megállónk a 2014 szeptemberében átadott Fekete István látogatóközpont lesz. A látogatóközpontban szakmai tárlatvezetés keretin belül betekintést nyerhetünk a Deseda változatos élővilágába. (Csoportos belépő: 660ft/fő)

Pihenőnk után folytatjuk túránkat a tó megkerülésével. A túlparton tekerve érünk a tó mellé épült kilátóhoz ahonnan megcsodálhatjuk a Deseda panorámáját. A víztározót megkerülve kerékpározunk Kaposvár irányába a már korábban megjárt kerékpárúton, mely a várost köti össze a Desedával. Ekkorra már biztos megéhezik csoportunk, így utunk egyenesen a belvárosba vezet a város szerintem legjobb éttermében a Vicolo Étterem & Pizzériaban várnak bennünket három fogásos zselici ebéddel.

A kalória készletek feltöltése után indulunk tovább, már visszafelé a Zselicvölgy Szabadidőfarmra. A város határába érve rövid kitérőt teszünk a Szentjakabi Bencés Apátság és Romkerthez.

szg_2352.JPGAz apátságnál tett látogatásunk alkalmával kb. fél órás múzeumpedagógiai foglakozáson vehetünk részt. „Miről mesélnek a csontok?” címmel.

Túra táv: 62 km

Szállásunkra visszaérve a nap hátralévő részét pihenéssel, vacsorával töltjük. Felfrissülhetünk szállásunk wellness részlegében: kültéri medence, finn- és infraszauna, gőzkabin, jakuzzi  

Vasárnap:

Zselici hosszú hétvégénk harmadik napján bevetjük magunkat belső Somogy löszdombjai közé.

A nyár eleji belső somogyi táj dombvonulatai közt kerekezünk, nagy kiterjedésű, összefüggő erdeiben, mocsárrétek mentén kisebb-nagyobb vízfolyások, hideg- nedves völgyek, napos domboldalakon – néhol meredek, máshol szelíden emelkedő – erdészeti utakon. Túránk nagy része a szépséges és vadban gazdag Ropolyi-erdő bükk, ezüsthárs, és erdei fenyő (igen ritka társulású) fái közt halad.

Reggeli után Bőszénfa felé indulunk Hajmásról, majd a Szarvas farmotelhagyva belépünk a Zselici Tájvédelmi Körzet vadregényes, erdei világába. Kanyargó erdei utakon kerekezünk Bánya település felé. Utunk során többször megállunk a tájban gyönyörködni egy-egy dombtetőre, tisztásra érve. Lipótfára érve a völgyben folyó Bárd-patak mentén kiépített kerékpárúton tekerünk tovább a Petörke-tóhoz.

szg_2350.JPG

Itt már várnak bennünket szabad tűzön, bográcsban főtt finom babgulyással.  

A kalóriakészletek feltöltése után a tó melletti „kaptatón” felküzdve magunkat gurulunk tovább a „Zselicség fővárosába, Szenna községbe”.

A skanzenben egy kb. 45 perces fakultatív tárlatvezetés keretein belül ismerkedhetünk meg Somogy kulturális örökségével.  (Belépő: 900ft/fő)

Szennát elhagyva kanyarodunk vissza a Ropolyi-erdőség vadregényes világába. Túránk következő megállója a péntek esti programunkon már megismert zselici csillagparknál található kilátó lesz. Az erdő területen, fák között megépült 5 szintes 25 méter magas, faszerkezetű kilátó építmény minden szintjén kitekintő található, ami lehetőséget ad az erdő állományának szintenkénti megismerésére, valamint a kilátó tetejére érve tengerszint feletti 258 m magasbólbelátható az egész Zselici Tájvédelmi Körzet, az erdők, a környező települések és megfelelő idő esetén akár a Balaton-felvidéktanúhegyei, a Mecsek és a horvátországi Papuk hegység is.

A kilátót elhagyva lejtmenettel folytatódik utunk, a Zselici Tájvédelmi Körzet kacskaringós dimbes-dombos erdészeti útjain. Kaposgyarmat és Cserénfa közt érünk ki túránk erdei szakaszáról, innen már csak 4km tekerünk és visszaérünk a Zselicvölgy Szabadidőfarmra.

Táv: kb. 72km         
Várható érkezés a farmra 17 óra.

Élményekkel gazdagodva hagyjuk el a Zselicet, melyet két-három nap alatt fedezett fel csapatunk. J

Kísérő kocsink a túra ideje alatt végig a csoport közelében halad, többszöri kisebb pihenőink alkalmával lehetőség lesz frissítő felvételére, így kerékpárjainkon nem szükséges a napi csomagjaink szállítása. Akinek megterhelő a napi túraszakasz, korlátozott számban lehetőség van a kísérő kocsiba beszállnia.

Szállásunk: Zselicvölgy Szabadidőfarm*** Hajmás, 2 ágyas komfortos szobákban, félpanziós ellátással

Utazás: Egyénileg

3 napos részvételi díj: 29.990ft/fő

2 napos részvételi díj: 17.490ft/fő

Kaposvári túrázók részvételi díja:

pénteki nap: 2000ft/fő (szállás, étkezés nélkül)

szombat-vasárnap: 3000ft/fő/nap (szállás, étkezés nélkül)

Az ár tartalmazza, szervezést, túravezetést, szállást 2 vagy 1 éjszaka tartózkodással, félpanziós ellátással 2 ágyas szobákban, csomagtranszfert, autó- kíséretet a túra ideje alatt, szervizt (anyagköltség nélkül), tartalékkerékpár biztosítását. 

Jelentkezés 10.000.-ft/fő befizetésével 2016. május 10-ig a ZSOTA Kerékpártúra Egyesület 10918001-00000078-19640007 sz. számlájára. Közleményben kérjük feltüntetni a túrázó v. túrázók nevét.

A részvételi díjból fennmaradó rész a helyszínen fizetendő.

Létszám korlátozott, max.: 30fő!

Egyéb felmerülő költségek: vacsorán, reggelin kívüli étkezések, belépők a fakultatív programokra,  személyes költségek, biztosítás

További infó: +3630 206 2574

A bejegyzés trackback címe:

https://zselicvolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr178644772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása