Zselicvölgy

Zselicvölgy

Csapatás Csaba királyfi csillagösvényén

2015. november 12. - Zselicvölgy

Született urbanistának olykor egész életében nem adatik meg a lehetőség, hogy a Tejúton sétáltassa a tekintetét. Szmogban, fényszennyezetten jó, ha a közvilágításig el lehet látni, a végtelen világegyetemről jószerével csak sejtések lehetnek. Nem úgy a csillagoségbolt-parkban. Merthogy van ilyen. A zselici dombok közt alapították 2009-ben az elsőt Európában. Nemrég csillagvizsgáló is épült itt. Minden adott a háborítatlan égfürkészésre.

szg_0905.jpg


Jó előre beteltek a helyek a 2015. december 13-i éjszakai távcsöves bemutatóra a somogyi tájegység egyik legújabb attrakciójában, a Zselici Csillagparkban. A Facebook közösségi portálról az is kiderül, hogy a vadonatúj létesítménynek hamar széles rajongótábora lett. Nem csoda, hiszen a természetvédett környezet gyönyörű, az ég milliónyi csillaggal teli. Kifejezetten alkalmas a hely gyermekes családok ismeretterjesztő kalandjaihoz. Ehhez csupán az égiekkel kell jóban lenni, hiszen a felhők még a legkiválóbb csillagpark csodáit is eltakarhatják. Az említett programot egyébként a vélhetően a Geminidák meteorraj érkezése, vagyis az adventi csillaghullás tette a szokásosnál is vonzóbbá. December derekának csillagászati eseménye a legintenzívebb időszakban óránként több tucat hullócsillagot ígér.

A nemzetközi csillagoségbolt-park címet a hasonló nevű szövetség alapította, s Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el az elismerést, ne legyünk fukarok: a skóciai Galloway Parkkal együtt. Ennek november 16-án lesz hat éve. Ünnepelünk tehát, örülünk annak, hogy egyre többen nem úgy nőnek föl, hogy se a Tejutat, se a Fiastyúkot nem látták, és a meteorról se valamelyik tengerentúli katasztrófafilm jut eszükbe Bruce Willis-szel.

csillagpark-pic-05.jpg

A Zselicből elérhető a mindentudás világegyeteme, a Szaturnusz gyűrűjétől a Jupiter-holdakig. Csaba királyfi csillagösvénye pedig maga a határtalanul izgalmas valóság. Olyannyira, hogy szinte fejbe kólint a szépség: itt bizony tényleg csillagokat látsz! Akár a somogyi betyárok néhai lefokosozott áldozatai a sűrű zselici rengetegben. De erről majd egy másik posztban.

A bejegyzés trackback címe:

https://zselicvolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr898072262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása